30.5.11

FABELDJUR

Fabeldjur kan ha två betydelser. Den första är synonym med sagodjur och fantasidjur, till exempel drakar och enhörningar – djur som inte funnits i verkligheten, utan skapats av den mänskliga fantasin (fabel betyder ordagrant något uppdiktat, jfr verbet fabulera). Sådana djur förekommer i sagor, legender och myter, men också i lärda verk, som de medeltida bestiarierna, där de beskrivs på samma sätt som andra exotiska djur, som krokodiler eller elefanter. Bestiarierna byggde ofta på beskrivningar av antika författare som Herodotos och Plinius den äldre, och fabeldjuren placerades ofta i fjärran länder som Indien eller Afrika. Dessa fabeldjur har även använts flitigt inom heraldiken. Kryptider kan sägas vara en modern efterföljare till dem.


Sovkameleont (Deex' laurio), i människoskepnad. Bilden är ett sällsynt 'porträtt' på sovkameleonten
 när den intar det ovanliga tillståndet 'människoskepnad' (lux treblion). Bild tagen av Anton Fischer.

Hur många sjökameleonter kan du se i bilden?

Sovkameleontens naturliga näste är mellan 6-8 meter under vattnet. När sovkameleonter befinner sig under vatten är de relativt vänliga och nyfikna djur, men när de är på land blir de territoriella och aggressiva. Historier finns om barn som närmat sig sjökameleonter under vatten och sagt att de istället
för fötter, eller ben, sett en stor fena - man kan således dra slutsatsen att sovkameleonten även kan anta skepnaden av en sjöjungfru (även om den föredrar saltvatten). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar